Hoi hoi, wat leuk dat je geïnteresseerd bent in mijn DIY voor deze toffe bloemlamp.

Vorig jaar kwam ik een soortgelijke bloemlamp tegen in de woonbladen, ik was opslag verliefd, zijn mooie vorm, natuurlijk materiaal en prachtig licht effect, dit is de lamp boven je eettafel. Helaas was dit niet een lamp voor binnen mijn budget, dus draaide mijn mom-brain overuren voor een toffe DIY met dezelfde uitstraling.

Bij terugkomst zat ik vol enthousiasme en vol ideeën, het moest gaan gebeuren, herken je dat? Dus ik bedacht een toffe DIY, nam een bezoekje aan de plaatselijke bouwmarkt en mijn snoepwinkel (de stoffenwinkel). Ik krijg vaak de opmerking, deze DIY kan ik vast niet.. Ik ben van mening dat jij deze DIY met een klein beetje inzicht van een naaimachine, prima zelf kan uitvoeren. Het bevestigen van de fitting/snoer is misschien een tof klusje voor je vriend/man/vader of verre oom, mocht je hier geen verstand van hebben, zoals ik.. 🙂

Inmiddels heeft de lamp een fijn plekje gekregen boven onze eettafel en ben ik verliefd, hahaha ja op mijn man maar ook een klein beetje op mijn bloem lamp. Wil jij ook verliefd worden op je eigen lamp, ga dan aan de slag met deze creatieve DIY.

benodigdheden:

 • Linnen stof 1,5 meter, kleur naar keuze (zie javrostoffen in Espe)
 • Staaldraad, te verkrijgen bij de bouwmarkt
 • Profiel aluminium buis 10×1 mm 100cm, te verkrijgen bij de bouwmarkt
 • Fitting e27 (Snoerboer of bouwmarkt)
 • Mogelijke optie > fitting omhulsel van Snoerboer met passend plafondkapje
 • Snoerboer lampsnoer 1,5 meter, ik koos voor goud gedraaid
 • Spuitverf goud, ik kocht deze bij de action
 • LED-lamp naar keuze
 • Ook wel handig om te hebben; een naaimachine van je oma of buuf, ijzerzaagje en werkbank.

Aan de slag!

YES, wanneer je alle benodigdheden in huis hebt gehaald, kun je aan de slag gaan.

We beginnen met het op maat maken van de profielbuis. Je zaagt 8 buisjes van 8cm lang en één grotere buis van 20 cm. De kleine buisjes zet je voor 1cm vast tussen een klembank, om beschadiging te voorkomen gebruik je keukenpapier om het buisje.

Wanneer je alle buisjes een versmalling hebt gegeven kun je ze gaan boren. Je gebruikt dezelfde maat boor als de grootte van de buis, aangezien het buisje nu aan het begin plat is, is de oppervlakte groter waardoor deze kleine buisjes straks perfect door de grote buis gehaald kunnen worden. De buisjes spuit je in een mooie gouden kleur, rijg ze door een ijzerdraadje om makkelijk te kunnen spuiten.

Nu gaan we aan de slag met de bloembladen. Ik koos ervoor om eerst het ijzerdraad van het rolletje af te buigen, zo krijg je al snel een ronde vorm. Je hebt per blad ongeveer 1,20 meter staaldraad nodig, dus wanneer je 1,40 alvast afknipt, kun je dit buigen naar jouw eigen bloemvorm. Ik heb mijn bloemvorm op patroonpapier gelegd, maar je kunt ook een groot stuk papier gebruiken zoals inpakpapier of behang. Ik tekende het over, vouwde het dubbel en knipte het zo uit dat het een symmetrische vorm werd.

Mijn zelfgemaakte bloemblad legde ik op een grote lap linnen, ik spelde hem vast en knipte er 1 cm ruim omheen (zie foto). Dit herhaalde ik 8 keer voor 8 mooie bloembladen.

Nu gaan we met de naaimachine aan de slag! Het is geen mega grote naaiklus, dus je hoeft niet eerst op naailes om aan de slag te kunnen. Met een beetje basiskennis kan je prima beginnen aan dit project. Wat gaan we doen? Je spelt het bloemblad een kleine centimeter naar binnen, daarna nog eens zodat je een mooi afgewerkt tunneltje krijgt waar het staaldraad straks mooi doorheen kan. Vergeet niet om het begin goed aan te hechten en aan het einde van de tunnel even af te hechten zodat je naaidraad er mooi vast in zit en niet los kan raken. Wanneer je alle 8 linnen bloembladen af hebt, kunnen we aan de slag met het staaldraad.

Laat het staaldraad op de rol zitten, maar rol hiervan ongeveer 40 cm af zodat je het draad goed door jouw genaaide tunneltje van het linnen bloemblad kan duwen. Duw het staaldraad helemaal door de tunnel, tijdens dit proces kun je het staaldraad al een beetje bijbuigen voor een mooie grote ronde vorm, dit werkt namelijk wat makkelijker om het bloemblad te spannen. Neem alle ruimte van het staaldraad, per bloemblad zul je ongeveer 1,40m nodig hebben. Heb je het bloemblad helemaal gespannen op het staaldraad, dan neem je aan begin en einde ongeveer 10/15 cm voor de uiteinden en knip je het staaldraad af. Je kunt er voor kiezen om de uiteinden even met een klein stukje duct tape strak vast te zetten, zodat je de vorm van het blad behoudt. Herhaal deze handeling 8 keer, zodat je 8 mooi gevormde bloembladen hebt.

Wanneer je alle bloembladen klaar en afgewerkt hebt met tape, kun je de gouden buisjes hierom heen schuiven. Ik heb er een druppel hete lijm bij in gedaan zodat ze mooi vast komen te zitten. Zie de foto hieronder…

Je bent er bijna, nog enkele stappen en je kan genieten van deze prachtige lamp! 🙂 Nu we alle bloembladen en benodigdheden klaar hebben, kunnen we beginnen met het monteren van de lamp. Je monteert de fitting aan het draad, zie het volgende filmpje, mocht je er weinig verstand van hebben (hahaha zoals ik..)

Het draad waar je de fitting aan gemonteerd hebt, kun je nu door een fitting houder halen. Ik heb gekozen voor een gouden fitting, want dit kleurt mooi bij de rest. Hierna bevestig je alle bloembladen aan de gouden lange buis. Doe erg voorzichtig, het kan voor komen dat de lijm van het staaldraad en het kleine gouden aluminium buisje los laat, mocht dit het geval zijn dan kun je het later bevestigen, wanneer je de lamp al hebt hangen. Breng vorm aan de lamp door de bloembladen te verdelen, zodat je lamp in evenwicht blijft. Zie foto’s >>

Als laatste bevestig je de lamp aan het plafond, vergeet hierbij niet een plafondkapje. Ik koos voor een witte van @snoerboer, dit komt namelijk mooi uit met ons witte houten plafond.

En nu kan jij eindelijk genieten van jouw zelfgemaakte bloemlamp. Have fun!

U ook genieten van:

5 Reacties

 1. Deze DIY wil ik graag proberen! Leuk en duidelijk geschreven 😊. Hoe groot is de lamp eigenlijk? Grootte van de bloemblaadjes zie ik precies niet direct staan…

 2. Wow, echt heel tof ! Een heel duidelijk, goed te volgen DIY!
  Ik heb de knock off van de Karwei gekocht, maar ik ga zeker deze ook maken. Dank je voor de tutorial!

 3. Jippie. Blij dat je blog af is. Heel duidelijk beschreven hoor. Ik ga er komende maand eens voor zitten om deze na te maken. Super bedankt voor de uitleg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *